Κάπου εδώ ρίχνουμε τίτλους τέλους. Το thinkfree.gr που πλέον έγινε think-free.gr ολοκληρώνει τον κύκλο του και αναστέλλει τη λειτουργία του (μέχρι νεωτέρας), μετά από 14 χρόνια. Χρόνια που ασφαλώς δεν ήταν όλα ίδια…
Ξεκινήσαμε με όρεξη, με μια μυστική συμφωνία εθελοντικής προσφοράς μαζί με τον Δημήτρη Μουζάκη, τον Ανανία Τσαλουχίδη και τον Μιχάλη Παπαδόπουλο, καθένας εξαιρετικός στον τομέα του. Ήταν η εποχή που οι ανεξάρτητες ενημερωτικές ιστοσελίδες έκαναν ολοένα και πιο εμφανή την παρουσία τους στο διαδίκτυο. Αφορμή ήταν το “τέλος” του έντυπου τύπου που η Θεσσαλονίκη το βίωνε πολύ πολύ έντονα. Τον Απρίλιο του 2010, το thinkfree.gr, ένα «πολιτιστικό ένθετο με πολιτικές ανησυχίες», ήταν γεγονός. Στο επίκεντρο η πολιτική πολιτισμού, η Θεσσαλονίκη, το αστικό περιβάλλον και άλλα συναφή. Και ψηλά, πολύ ψηλά η αισθητική. Μια αισθητική που κι αυτή έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό το νόημά της, μέσα στην απαιδευσιά που κυριαρχεί.
Τον ορισμό, το τι ήταν το thinkfree, το περιγράψαμε αμέσως και αναλλοίωτα από τότε (υπάρχει στην ιστοσελίδα): «Τι είναι το thinkfree; Καλή ερώτηση. Μια παρέα, έτσι ξεκίνησε κι έτσι συνεχίζει, που θέλει να ποστάρει χωρίς περιορισμούς ό,τι την ευχαριστεί. Ό,τι γράφει ή ό,τι διαβάζει. Στο thinkfree δίνουμε το λόγο στους ανθρώπους του πολιτισμού μέσα από τη δραστηριότητά τους, αναδεικνύουμε νέα πρόσωπα με κοινό χαρακτηριστικό τη θετική σκέψη (think positive) και τη δημιουργικότητα σε κάθε τομέα και χώρο (πολιτιστικό, επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά.), φιλοξενούμε ελεύθερα (write free) τεκμηριωμένες απόψεις για θέματα πολιτικής πολιτισμού, πολιτικής και κοινωνίας, οικολογίας και αστικού περιβάλλοντος, αρχιτεκτονικής και υγιεινής ζωής. Το thinkfree είναι κι ένα διπλό πείραμα: σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων που το στηρίζουν, αλλά και δημιουργίας ενός no budget ηλεκτρονικού περιοδικού (e-magazine). Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι μακροημερεύουμε χωρίς δυσκολία! Με σεβασμό και εκτίμηση, με αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε».
Η ομάδα όλο και μεγάλωνε, ανά διαστήματα μας τίμησαν με τα κείμενά τους πολλοί άνθρωποι, πολίτες, συμπολίτες και, φυσικά, συνάδελφοι δημοσιογράφοι και τους ευχαριστούμε όλους! Το thinkfree.gr ανέβαινε σε επισκεψιμότητα, φτάσαμε στο απόγειο κάπου στο 2014 – 2015. Κάπου στο 2013 δημιουργήσαμε και μια εκδήλωση που ακόμα κρατά. Σε συνεργασία με τον Ευριπίδη και την Άλκηστη του βιβλιοπωλείου Κωνσταντινίδης, κάθε Δεκέμβριο, «Feel Christmas, Think Books», μια χριστουγεννιάτικη γιορτή για το βιβλίο (σε πρότυπα λονδρέζικα).
Η ζωή φέρνει αλλαγές σε πολλά επίπεδα –και στο χώρο αλλά πρώτα απ’ όλα στον ίδιο μας τον εαυτό. Τόσο χρόνια δεν βγάλαμε ούτε ένα ευρώ (ντροπή…), χρηματοδότη δεν βρήκαμε, γεμίσαμε όμως την ψυχή μας, γράφοντας για ό,τι αγαπήσαμε πραγματικά και για ό,τι μας κέντρισε την προσοχή. Χωρίς περιορισμούς. Δουλειά δεν κάναμε, όμως το ευχαριστηθήκαμε.
Κάπου εδώ, λοιπόν, τέλος. Τα 14 χρόνια στις ιστοσελίδες μετρούν περίπου όπως στους σκύλους, όχι όπως στον… άνθρωπο, άρα ακολουθούμε το ρυθμό της ζωής. Σίγουρα, έχουμε ακόμη πολλά να πούμε που δεν τα ‘παμε, αλλά αυτό είναι το τελευταίο κείμενο εδώ στο think-free.gr. Θα το κρατήσουμε ανοιχτό γιατί μπορεί να βρει κανείς εδώ κείμενα – θησαυρούς. Δεν θα πω για λύπη ή συγκίνηση. Η στεναχώρια δεν είναι ξαφνική, είναι χρόνια και άρα πλέον το δάκρυ έχει στερέψει. Εξάλλου, μπορεί να κάναμε κάτι ωραίο, αλλά δεν κάναμε και τίποτα σπουδαίο.
Όλα καλά. Η ζωή συνεχίζεται κι εμείς προχωράμε!
Σας ευχαριστούμε που ήσασταν παρέα μας!
Γιάννης Κεσσόπουλος