Όταν οι Βυζαντινοί έχτιζαν “βιοκλιματικά” λουτρά…

0
1457

Τι θα λέγατε αν ακούγατε πως στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα βιοκλιματικό κτήριο, 800 ετών;

Συχνά ακούμε τα τελευταία χρόνια για την βιώσιμη ανάπτυξη, τα “πράσινα” κτίρια, βιοκλιματικές υποδομές. Ωστόσο φαίνεται πως εκατοντάδες χρόνια πριν ήταν σαφές πως το κτήριο οφείλει να χτίζεται σε συμφωνία με το περιβάλλον, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, να ακολουθεί όσα επιβάλει το μικροκλίμα της περιοχής και ταυτόχρονα να προσφέρει μια ευχάριστη ατμόσφαιρα για όσους το κατοικούν. Οι άνθρωποι, όντες σε επαφή με τη φύση, εναρμονίζονταν καλύτερα με αυτή, φτιάχνοντας ανάλογα με τον τόπο τους και κτήρια που κάλυπταν καλύτερα τις ανάγκες τους.

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει τουλάχιστον ένα τέτοιο κτήριο, τουλάχιστον 800 ετών, με τόσο πρωτοποριακή κατασκευή που μπορεί να χαρακτηριστεί βιοκλιματικό, ενώ περιλαμβάνει υποδαπέδια και εντοίχια θέρμανση. Το Βυζαντινό Λουτρό της Άνω Πόλης αποτελεί το μεγαλύτερο σωζόμενο δημόσιο λουτρό στις τρεις του διαστάσεις, όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και γι’ αυτό ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Το Λουτρό ήταν μέρος της καθημερινότητας των βυζαντινών συμπολιτών μας. Εκτός από την ανάγκη για την προσωπική υγιεινή, ήταν και κοινωνική συνάθροιση και μια καθημερινή απόλαυση. Το Βυζαντινό Λουτρό της Άνω Πόλης ή αλλιώς Κουλέ Χαμάμ φιλοξενούσε άνδρες και γυναίκες. Όπως συνηθίζονταν περιελάμβανε αποδυτήρια και τρεις χώρους: τον ψυχρό, τον θερμότερο και τον πιο θερμό.

Ο δημοσιογράφος Χρήστος Κατσικογιώργος, με ξεναγό τον Κωνσταντίνο Ράπτη, Δρ. αρχαιολόγο – βυζαντινολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης θα επιχειρήσει να καταδυθεί στη μακραίωνη βυζαντινή ιστορία της Θεσσαλονίκης στην εκπομπή
“Το δέρμα της πόλης” της TV100, αυτή την Κυριακή 3 Απριλίου στις 21.30, εξερευνώντας αυτό το κόσμημα της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Για όσους δεν το προλάβουν σήμερα, η εκπομπή θα προβληθεί σε επανάληψη την Τετάρτη 06-04-2022 στις 20:00.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.