Στο σπίτι με το παιδί μου!

0
1606

Ναι, πολλοί γονείς πάγωσαν μόλις άκουσαν πως για 14 ολόκληρες ημέρες δεν θα πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ωστόσο πριν πανικοβληθούμε, ας δούμε αυτή την κρίση ως μια καλή ευκαιρία να γνωριστούμε με τα παιδιά μας, να περάσουμε χρόνο μαζί τους και να δώσουμε χρόνο στη σχέση μας.

Γράφει η Κατερίνα Νικολάου / kfnikolaou@gmail.com

Μία τυπική, ας πούμε ότι υπάρχει αυτό, εβδομάδα με παιδιά διαμορφώνεται περίπου ως εξής: πηγαίνουν καθημερινά περίπου 6 ώρες σχολείο. Περίπου 4 ώρες την εβδομάδα πηγαίνουν σε δραστηριότητες. Καμιά ωρίτσα (στην καλύτερη των περιπτώσεων) θα χαζέψουν στην τηλεόραση ή σε τάμπλετ. Εμείς οι γονείς είμαστε 8 ώρες στη δουλειά, περίπου 2 ώρες την ημέρα τις τρώμε σε μετακινήσεις, μετά να κάνουμε τις δουλειές στο σπίτι μέχρι να έρθει το βραδάκι κι εμείς να μη μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Στην πραγματικότητα είναι ελάχιστος ο χρόνος που αφιερώνουμε στο σημαντικότερο πράγμα της ζωής μας: τα παιδιά μας. Για 14 ημέρες, δεδομένου ότι το κράτος θα στηρίξει τους εργαζόμενους με παιδιά, έχουμε μια χρυσή ευκαιρία να γνωρίσουμε τα παιδιά μας και να κάνουμε πράγματα μαζί. Θα μου πείτε “και το καλοκαίρι που δεν πάνε σχολείο, τι κάνουμε;” και θα έχετε δίκιο. Τότε όμως είστε όλη μέρα στη γύρα, σε παραλίες, παιδότοπους, παιδικές χαρές και καφέδες. Τώρα πρέπει ως επί το πλείστον να μείνουμε σπίτι, προκειμένου να μην γίνει διασπορά του κορονοϊού. Αυτό είναι το concept του κλεισίματος των σχολείων άλλωστε.

Τι θα κάνω λοιπόν εγώ στο σπίτι με την 6χρονη κόρη μου:

  1. Θα ξυπνήσουμε λίγο πιο αργά και θα έχουμε χρόνο για αγκαλιές χωρίς το άγχος του “σήκω-πλύσου-τρέχα”.
  2. Θα κάνουμε τα μαλλιά μας πλεξουδάκια και άλλα τρελά χτενίσματα που θα δούμε στο pinterest ή στο youtube.
  3. Θα παίξουμε παιχνίδια λόγου – ετοιμότητας, όπως το “έχεις λαγό” ή το λεκτικό πινγκ πονγκ.
  4. Θα παίξουμε επιτραπέζια.
  5. Ένα αγαπημένο μου παιχνίδι είναι να κάνουμε σβούρες την υδρόγειο (γίνεται και με χάρτη), να κλείνει η μικρή τα μάτια και όπου ακουμπήσει το δαχτυλάκι να βρίσκουμε πληροφορίες για τη χώρα! Από στοιχεία μεγέθους, κλίματος κ.α. έως τραγούδια και ντοκυμαντέρ σχετικά!
  6. Θα ξεκινήσω να της μάθω λίγα αγγλικά! Ή κάποια άλλη γλώσσα.
  7. Θα φτιάξουμε βραχιολάκια με χάντρες και κλωστές (τέλειο για την ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας).
  8. Άλλο αγαπημένο μου παιχνίδι είναι το ζύμωμα: λεκάνι, αλεύρι, νερό, μαγιά, αλάτι και λίγο λάδι και επί μία ώρα το ζουζούνι σας θα είναι απασχολημένο. Η ζύμη γίνεται τέλεια πίτσα, πεϊνιρλί ή κασερόψωμο.
  9. Θα κάνουμε μαζί δουλειές στο σπίτι. Μπορεί να ξεσκονίσει με τα πανάκια με μικροΐνες που δεν χρειάζονται χημικά καθαριστικά.
  10. Τα πιο μεγάλα παιδάκια μπορούν να εκπαιδευτούν στο σίδερο (ναι, είμαι σατανική το ξέρω).
  11. Θα ξεσκαρτάρουμε επιτέλους τη ντουλάπα και θα μαζέψουμε τα ρούχα που δεν της κάνουν και θα τα συγκεντρώσουμε για να τα χαρίσουμε κάπου.
  12. Θα φτιάξουμε κούκλες από ανακυκλώσιμα και θα παίξουμε την “Τενεκεδούπολη“.
  13. Θα βρούμε βίντεο με γιόγκα για παιδιά και θα κάνουμε γιόγκα στο σαλόνι.
  14. …και μπαλέτο και αερόμπικ και ό,τι χορό και τραγούδι μας έρθει στο κεφάλι θα το χορέψουμε.
  15. Θα δούμε αγκαλιά οικογενειακές ταινίες.
  16. Ξέρω ότι κάποιοι-κάποιες θα πάθετε συγκοπή από το άγχος της ακαταστασίας, αλλά μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών είναι να κόβουν και να κολλάνε χαρτάκια. Θα απλώσουμε ένα παλιό σεντόνι κάτω και με παλιά περιοδικά, εφημερίδες, φυλλάδια θα φτιάξουμε ένα κολλάζ.
  17. Θα διαβάσουμε βιβλία!
  18. Θα ξεχωρίσουμε τα βιβλία που δεν διαβάζουμε πια και θα τα χαρίσουμε κάπου.
  19. Θα βρούμε πληροφορίες για πλανήτες, αστέρια, ζώα, θάλασσες και θα κάνουμε ταξίδια με το μυαλό μας.
  20. Θα κάνουμε άπειρες, ζεστές, τρυφερές, μαμαδίσιες αγκαλιές και γαργαλητά!

Ας αφήσουμε λίγο χαλαρό τον εαυτό μας και ας μην αγχωνόμαστε για κάτι που δεν είναι στο έλεγχό μας. Είναι μια ψυχολογική άσκηση κι αυτή! Καλά να περάσουμε με τα παιδάκια μας σπίτι!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.