Με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) να αναλαμβάνει το ρόλο του διαιτητή – Δυο χορευτές της Μαρίνας Σάττι αυτοπροσδιορίστηκαν ως «Έλληνες-Τούρκοι της Δυτικής Θράκης»!
Γράφει η ΕΜΜΥ ΑΒΡΑΜΗ
Συχνά στην Eurovision, ορισμένες αποστολές χωρών και μεμονωμένοι καλλιτέχνες ξεπερνούν το πλαίσιο της μουσικής διασκέδασης και εισέρχονται σε θέματα πολιτικής. Αυτό οδηγεί σε διενέξεις και αποκλεισμούς, με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) να προσπαθεί να διατηρήσει την αποκεντρωμένη φύση του διαγωνισμού αποφεύγοντας την πολιτικοποίησή του.
Φέτος τα «παρατράγουδα» άρχισαν με τον αποκλεισμό της Ολλανδίας και συγκεκριμένα του Joost Klein λόγω μιας καταγγελίας για ένα περιστατικό που συνέβη στον ημιτελικό της Πέμπτης. Πολλοί συνέδεσαν τον αποκλεισμό με τα γεγονότα της προηγούμενης βραδιάς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου των δέκα χωρών που προκρίθηκαν. Σε αυτήν τη συνέντευξη, η συμπεριφορά του καλλιτέχνη προς την εκπρόσωπο του Ισραήλ, Εντέν Γκολάν, θεωρήθηκε απαξιωτική. Ωστόσο, τα ολλανδικά ΜΜΕ, επιβεβαίωσαν ότι δεν ήταν αυτή η αιτία του αποκλεισμού.
Η κίνηση αυτή της EBU, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από διάφορες χώρες. Η Ισπανία και η Εσθονία απείλησαν με αποχώρηση. Σε ανακοίνωσή της, το απόγευμα της Παρασκευής (10/05), η Δημόσια Τηλεόραση της Ισπανίας, RTVE, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της Eurovision 2024, ανέφερε: «Η ισπανική αντιπροσωπεία στη Eurovision έδωσε στην EBU την δέσμευσή της για την ελευθερία του Τύπου και της γνώμης και ζήτησε από την Eurovision να διασφαλίσει τον σεβασμό της».
Στη συνέχεια, η περσινή νικήτρια Loreen, δήλωσε ότι δεν θα δώσει το τρόπαιο στην Εντέν Γκολάν, σε περίπτωση που κερδίσει το Ισραήλ (αν και είναι υποχρεωτικό, βάσει των κανονισμών της EBU). Παράλληλα, χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους του Μάλμε για να διαμαρτυρηθούν ακόμα και λίγες ώρες πριν την έναρξη του διαγωνισμού, για την συμμετοχή του Ισραήλ στη φετινή Eurovision. «Δεν είναι δίκαιο. Κατά τη δική μου άποψη, αφού μπορούν να αποκλείσουν τη Ρωσία, γιατί δεν μπορούν να το κάνουν για το Ισραήλ;» διερωτήθηκε η Μάρουα Μουστάφα, μια νεαρή διαδηλώτρια, όπως και πολλοί άλλοι.
Στο μεταξύ, πριν τον τελικό Ελλάδα, Ιρλανδία και Ελβετία απουσίαζαν από την παρέλαση, ενώ η Γαλλία διέκοψε την πρόβα και έστειλε μήνυμα για τη Γάζα. Λίγη ώρα αργότερα, η Αλεσάντρα Μέλε που εκπροσώπησε τη Νορβηγία στην περσινή διοργάνωση, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη θέση της, αλλά και την ανακοίνωση των βαθμών της νορβηγικής επιτροπής.
Αν και η Ελβετία κατέκτησε την πρώτη θέση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του κοινού, μέσω τηλεοπτικής αποστολής (televoting), δεν ήταν αυτή που έλαβε τις περισσότερες ψήφους βαθμολογίας με δωδεκάρια από το κοινό. Παρά την επιτυχία της, η Ελβετία έλαβε μόνο ένα, από την Ουκρανία. Το Ισραήλ, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας, αφού απέσπασε συνολικά 15 δωδεκάρια από το televoting.
Έντονες αντιδράσεις επίσης προκάλεσαν οι δηλώσεις των δύο από τους χορευτές της Μαρίνας Σάττι μετά τον διαγωνισμό. Σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube, οι δύο χορευτές της, παραχώρησαν συνέντευξη σε ένα κανάλι του Αζερμπαϊτζάν και μιλώντας στα τούρκικα ανέφεραν ότι είναι «Έλληνες Τούρκοι της Δυτικής Θράκης». Οι αντιδράσεις ήταν έντονες, δεδομένου ότι στη Θράκη δεν υπάρχει εθνική, αλλά θρησκευτική μειονότητα και οι κάτοικοι αναγνωρίζονται ως Έλληνες, με μουσουλμανική θρησκεία.
Όσον αφορά το BambieThug της Ιρλανδίας, μετά το φινάλε του διαγωνισμού και σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετώπισε με κάποια μέλη της ισραηλινής αποστολής δήλωσε: «Εμείς είμαστε η Eurovision, δεν είναι η EBU, να πάνε να γα…, δεν με νοιάζει καν πια».
Για πολλούς ο φετινός διαγωνισμός, ήταν μακράν ο χειρότερος που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο αποκλεισμός της Ρωσίας και τα γεγονότα με το Ισραήλ δεν μπορούσαν να μην επηρεάσουν αυτό το τραγικό, από πλευράς θεάματος «πανηγύρι». Κι όλα όσα συνέβησαν στο Μάλμε τις τελευταίες μέρες θα είναι θέμα συζητήσεων για πολύ καιρό.