Καρδιολόγος-Νανοϊατρός Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη*
Γεγονότα της επικαιρότητας, δυστυχώς δυσάρεστα έφεραν στην επιφάνεια ένα ζήτημα που συχνά παραμερίζουμε, όμως αφορά την ίδια μας τη ζωή: Την πρόληψη.
Ακόμη κι όταν θεωρούμε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ή κάποιο προειδοποιητικό σημάδι θα πρέπει μια φορά το χρόνο να κάνουμε καρδιολογικό τσεκ απ. Αυτό περιλαμβάνει τρίπλεξ καρδιάς και τεστ κοπώσεως, επισημαίνει η Καρδιολόγος-Νανοϊατρός Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη. Έχοντας μάλιστα εξειδίκευση στον καρδιολογικό έλεγχο των αθλητών τονίζει:
«Ο πλήρης καρδιολογικός έλεγχος των παιδιών και κυρίως των αθλητών σώζει ζωές!»
«Είναι πολύ βασικό , η εξέταση των παιδιών που αθλούνται να γίνεται από ειδικευμένο καρδιολόγο», τονίζει η καρδιολόγος –νανοϊατρός Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, συμπληρώνοντας ότι «θα πρέπει να γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος. Ο ορθός καρδιολογικός έλεγχος της υγείας των αθλητών, συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Ο αιφνίδιος θάνατος αποτελεί ένα σπάνιο αλλά ιδιαίτερα τραγικό γεγονός όταν αφορά άτομα νεαρής ηλικίας και ιδίως όταν δεν παρουσίαζαν στο παρελθόν προβλήματα υγείας»
Με τη βοήθεια της ιατρικής γνώσης και των νεότερων απεικονιστικών τεχνικών, όπως της τρισδιάστατης υπερηχοκαρδιογραφίας, μας δίνεται η δυνατότητα για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των καρδιοπαθειών. Η μέτρηση του οξειδωτικού στρες, η αποτίμηση της λειτουργίας των κυττάρων και της σύστασης του σώματος σε μυϊκό, λιπώδη ιστό και νερό του αθλητή μας δίνουν πολύτιμες πληροφορίες για την υγεία του, ώστε να σχεδιάσουμε το εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο του ιδίως για την περίοδο των προπονήσεων και αγώνων. Ο εμπλουτισμός της διατροφής με αντιοξειδωτικά οδηγεί στην αύξηση της επίδοσης.
Η πρόληψη , η έγκαιρη διάγνωση και η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών ασθενειών μπορούν να αποβούν σωτήριες, αλλά και να συμβάλουν στη δημιουργία υψηλών αθλητικών επιδόσεων Άρα γίνεται αντιληπτό ότι είναι απαραίτητη η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών ασθενειών που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ζωής ενός νέου στα γήπεδα, τονίζει η κ Καραγκιοζάκη.
Τα σιωπηλά νοσήματα της καρδιάς
Πολλά από τα καρδιαγγειακά νοσήματα μπορεί να θανατηφόρα είναι “σιωπηλά”, δεν έχουν δηλαδή συμπτώματα και η πρώτη εκδήλωση τους μπορεί να είναι ο αιφνίδιος θάνατος. Μία πρόσφατη μελέτη στη χώρα μας έδειξε συχνότητα 2-3 αιφνίδιων θανάτων νέων το μήνα και ποσοστό ετήσιας θνητότητας 1/80.000 νέους.
Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια για παράδειγμα (HCM) , είναι πάθηση του καρδιακού μυός που χαρακτηρίζεται από απόφραξη του τοιχώματος της αριστερής κοιλίας ή ακόμη και του μεσοκοιλιακού διαφράγματος. Συνδέεται αρκετές φορές με καρδιακή ανεπάρκεια και μπορεί να αποτελεί αιτία αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε αθλητές . Η HCM προσβάλλει κυρίως αθλητές και μάλιστα ηλικίας κάτω των 30 ετών. Οφείλεται στην κληρονομικότητα ενός γονιδίου που είναι υπεύθυνο για κάποιες από τις πρωτεϊνες του μυοκαρδίου. Σε περίπτωση που ο πατέρας ή η μητέρα φέρουν αυτό το γονίδιο είναι πολύ πιθανό να το κληρονομήσουν στο παιδί τους.
*Στο Καρδιολογικό Κέντρο της Δρ Βαρβάρας Καραγκιοζάκη, πραγματοποιείται εξειδικευμένος καρδιολογικός έλεγχος σε αθλητές και προτείνεται κατάλληλη αντι-οξειδωτική διατροφή για αύξηση της επίδοσης.
Αρχική THINK POSITIVE ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο καρδιολογικός έλεγχος σώζει ζωές και είναι απαραίτητος σε όλες τις ηλικίες!