Ζιλ Ντε Ρε: άγιος ή δολοφόνος;

0
1109

Με αφορμή την παράσταση “Ζιλ και η Νύχτα” του Hugo Claus, αξίζει κανείς να κάνει μια στάση στην ιστορία του Ζιλ Ντε Ρε, στην πραγματική ιστορία του οποίου βασίζεται η παράσταση που παίζει και σκηνοθετεί ο Νίκος Χατζηπαπάς. 

Ο Ζιλ Ντε Ρε υπήρξε ένας από τους πιο δραστήριους στρατιωτικούς ηγέτες στην ιστορία της Γαλλίας. Πολέμησε γενναία στο πλευρό της Ιωάννας της Λωραίνης, στον Εκατονταετή Πόλεμο κατά των Άγγλων. Η φήμη του ωστόσο έχει επισκιαστεί, αφού οι ιστορικοί τον χαρακτήρισαν ως «τον πιο μοχθηρό και αιμοδιψή κατά συρροή δολοφόνο που έζησε ποτέ»…. (Πηγή: http://www.mixanitouxronou.gr)

Αν αναζητήσει κανείς το όνομα “Ζιλ ντε Ρε” στο διαδίκτυο θα δει ότι του αποδίδεται, όχι άδικα, ο χαρακτηρισμός “Κατά συρροή δολοφόνος”. Ωστόσο πριν από μερικά χρόνια ήρθε στο φως ή έρευνα ενός επιστήμονα σύμφωνα με την οποία ο Ζιλ ντε Ρε έπεσε θύμα της ζήλιας, του κερδοσκοπισμού και της μισαλλοδοξίας των γειτόνων και συμπολιτών του.

Η ομολογία του -πάλαι ποτέ- στρατηγού της Ιωάννας της Λωραίνης έμεινε στην ιστορία καθώς περιγράφει πλήρως την πτώση ενός ενάρετου, θρήσκου ανθρώπου στον σατανισμό και τον όλεθρο και μάλιστα με πλήρη αιτιολογία.

Ο ευγενής του 15ου αιώνα, ξακουστός για την ανδρεία του αλλά και την πολεμική συνδρομή του στη Ζαν ντ’ Αρκ κατά τις πολιορκίες της Λωραίνης και του Παρισιού, έζησε την ανεπανάληπτη φήμη αλλά και την κατακλυσμιαία πτώση όσο λίγοι, με την ιστορία του να καταλήγει στην εκτέλεσή του το 1440 ως ο άμεσος πρόδρομος όλων των μελλοντικών serial killer της οικουμένης. (Πηγή: www.pronews.gr)

Ο Νίκος Χατζηπαπάς σκηνοθετεί και ερμηνεύει, σε μια παράσταση που χαρακτηρίστηκε “άθλος”, τον Ζιλ ντε Ρε όπως αυτός σκιαγραφήθηκε από τον Hugo Claus για τρεις μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Αμαλία στις 31/1, 1 & 2/2 στις 21.00. Εισιτήρια εδώ.

Μετατρέπεται όμως σε φιλοσοφικό στοχασμό, το πώς η ιστορία γράφεται και πόσο σίγουροι μπορεί να είμαστε για κάποια πράγματα. Η πολιτική σου άποψη γράφεται εκεί που χύθηκε το αίμα σου όπως περιγράφει πολύ εύστοχα η Σοφία Νικολαΐδου στο “Απόψε δεν έχουμε φίλους”. Ωστόσο, πόσο σίγουροι μπορεί να είμαστε πια ότι αυτή η πλευρά έχει δίκιο;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.