Η θαλασσινή τραγωδία του 1936 που συντάραξε τη Θεσσαλονίκη

2
3483

Μια θαλασσινή τραγωδία έχει χαράξει τη μνήμη των Χαλαστρινών. Ήταν 11 Φεβρουαρίου 1936, όταν όταν 13 ψαράδες της Χαλάστρας έχασαν τη ζωή τους στο Θερμαϊκό κόλπο από πνιγμό ή λόγω κρύου. η μνήμη τους τιμάται κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου.

«Το πρωί εκείνης της ημέρας σκοτείνιασε ο ουρανός, η θερμοκρασία έπεσε κι ένας παγωμένος και δυνατός αέρας ξερίζωνε δέντρα και ξήλωσε τις σκεπές των σπιτιών. Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό βρήκε μέσα στη θάλασσα 24 Χαλαστρινούς ψαράδες οι οποίοι αιχμαλωτίσθηκαν μέσα στη μανιασμένη θάλασσα. Η θύελλα αυτή κράτησε περίπου 6 ώρες και όταν κόπασε ήδη 12 ψαράδες έχασαν τη ζωή τους. Οι 8 από αυτούς πνίγηκαν και οι 4 βρέθηκαν παγωμένοι στην ακτή του Αγγελοχωρίου» γράφει στο βιβλίο «Χαλαστραίων Πόλις» (των Τάκη Θεοχαρίδη – Θεόδωρου Τζαλαμάνη). Δυο αδέρφια, βρέθηκαν αγκαλιασμένοι και παγωμένοι…
Η Επιτροπή Πολιτισμού του τότε Δήμου Χαλάστρας, επί δημαρχίας Νικολάου Κράββα, αποφάσισε να στηθεί αναθηματική στήλη στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού συμβάντος της 11ης Φεβρουαρίου 1936, στην χαλαστρινή αλιευτική ακτή, όπως και έγινε στις 6 Δεκεμβρίου 1999, ημέρα εορτής του Αγίου Νικολάου.

Επίσης, το 1990 ξεκίνησε η κατασκευή παρεκκλησίου του Αγίου Νικολάου και τα θυρανοίξια έγιναν το 2016. Μηνιαίως τελείται Θεία Λειτουργία, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Ι.Ν. Νεομαρτύρων Αγίων Αθανασίου και Ιωάννου Κουλακιωτών Χαλάστρας. Πανηγυρίζει στις 5 και 6 Δεκεμβρίου (εορτασμός Αγίου Νικολάου) και 20 Μαΐου (ανακομιδή λειψάνων του Αγίου Νικολάου).

Σήμερα και αύριο, το Ιερό Παρεκκλήσι πανηγυρίζει. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

  • Τετάρτη 5/12, ώρα 5.30 μ.μ. | πανηγυρικός εσπερινός – θα ακολουθήσει παραδοσιακό γεύμα
  • Πέμπτη 6/12, ώρα 8.00 π.μ. | Θεία Λειτουργία – λιτανεία και τρισάγιο στο μνημείο των αδικοχαμένων χαλαστρινών ναυτικών
  • Πέμπτη 6/12, ώρα 6.00 | παράκληση

Για την μετακίνηση δρομολογείται λεωφορείο την Τετάρτη 5 η ώρα το απόγευμα και την Πέμπτη 8 το πρωί, με σημείο αναχώρησης τον Ι.Ν. Νεομαρτύρων Αγίων Αθανασίου και Ιωάννου Κουλακιωτών Χαλάστρας.

Του Γιάννη Κεσσόπουλου

Προηγούμενο άρθροΜανώλης Κουτσουνάνος «Από την Κοζάνη στη Νέα Υόρκη»Ταξίδι από την παράδοση στην τζαζ
Επόμενο άρθροΗ συμφωνία των Πρεσπών, ο Ζάεφ και η πραγματικότητα
Σπούδασα νομικά στο ΑΠΘ, θέλοντας να γίνω δημοσιογράφος. Παράλληλα, φωτογραφία από μεράκι. Κλικ με ριπές. Γιατί η ματιά έχει μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε μηχάνημα. Πρώτη στάση 1996, στα Σπορ του Βορρά του Μπούζα και στον Ελληνικό Βορρά του Μέρτζου. Δεύτερη στάση στον free press «εξώστη» του αξέχαστου Τάσου Μιχαηλίδη. Τρίτη στάση, Μάρτιο 1998, στην ιστορική εφημερίδα «Μακεδονία» και στα πολιτιστικά με αρχισυντάκτη τον άλλον αξέχαστο Χρήστο Αρνομάλλη (πολιτιστικός ρεπόρτερ, προϊστάμενος πολιτιστικού, συντάκτης ύλης πολιτικού, αρθρογράφος). Και διευθυντή τον αείμνηστο Λάζαρο Χατζηνάκο. Τέλειωσα με τη «Μακεδονία» το 2006 ως διευθυντής σύνταξης της κυριακάτικης έκδοσης, όταν ακόμη η εφημερίδα πουλούσε 17.000 φύλλα. Μετά ήρθε το «Κεντρί» όπου συνεργάστηκα ως σύμβουλος έκδοσης κι έπειτα η free press «Karfitsa» στην οποία εργάστηκα ως διευθυντής από τον Φεβρουάριο του 2010 ως τον Μάιο του 2011. Από το Μάιο 2016 ως τον Μάρτιο 2018 αρθρογράφος στη thessnews. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, γραφείο Τύπου σε δύσκολες μάχες (Νομαρχία Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας), του ΚΘΒΕ, ειδικός σύμβουλος σε θέματα επικοινωνίας του Δημάρχου Δέλτα και λογογράφος λόγων κρίσιμων. Σταθερά, από την πρώτη του μέρα, στο thinkfree.gr, καταφύγιο λέξεων και σκέψεων. Καταφύγιο δημιουργικότητας στην εποχή που ο χώρος των ΜΜΕ έχει διαλυθεί και τα πάντα αμφισβητούνται. Καταφύγιο αξιοπιστίας και αλήθειας στην εποχή των fake news και του κιτρινισμού. https://www.facebook.com/gkessopoulos

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.